Ali Mazrooe : "Het leven gaat verder"
Ali Mazrooei is 63 jaar. Hij is Iraniër, journalist van beroep en hij woont in Brussel sinds 2010. Hij heeft een diploma van de universiteit van Isfahan, was lid van de (intussen ontbonden) Vereniging van Iraanse journalisten en aan de slag als economisch journalist bij een tiental (allemaal opgedoekte) oppositiekranten, waaronder SALAM Newspaper. Ali's maatschappelijke betrokkenheid is dan ook bijzonder groot en hij kijkt met scherpe blik naar Iran.
In 2009 komt de bevolking in opstand tegen president Ahmadinedjad. De mensen betwisten zijn herverkiezing na massale verkiezingsfraude ('Groene Beweging'). Ahmadinedjad bant de media, sluit de ene na de andere oppositiekrant en hanteert voor journalisten de verwerpelijke aanpak van landen die geen vrije autonome pers verdragen. Hun lot: intimidaties, geweld en gevangenisstraffen. Om aan de onderdrukking te ontkomen, zijn Ali en 200 andere Iraanse journalisten gedwongen het land te ontvluchten.
Zijn bestemming had Parijs, Rome of Berlijn kunnen zijn. Uiteindelijk werd het Brussel. "Dankzij de Vereniging van Iraanse Journalisten hadden we in Iran goede contacten met de IFJ (Internationale Federatie van Journalisten). Zij hebben de andere journalisten en mezelf geholpen wanneer we het land moesten ontvluchten. Zo ben ik in Brussel terechtgekomen."
Samen met zijn vrouw en twee kinderen is Ali een nieuw leven gestart. "Toen ik in België aankwam, dacht ik dat we hier twee of drie jaar zouden blijven om daarna terug te keren naar Iran." Tien jaar later heeft Ali die droom laten varen: "Gezien de huidige situatie is een terugkeer voor mij onmogelijk. Ik weet niet wanneer we kunnen teruggaan."
Tijdens die tien jaar, ver weg van Teheran, is Ali nooit gestopt met werken. "Ik was journalist en dat ben ik nog altijd. Ik schrijf voor het web en ik bestudeer de situatie waarin mijn land verkeert. Ik heb nog altijd contacten ginder, ik lees heel veel en ik blijf mezelf informeren."
In het midden van Ali's woonkamer staat een lessenaar met een laptop. De televisie staat op een Perzische zender. De telefoon rinkelt en Ali antwoordt in zijn taal. Hij was bijzonder actief in zijn land en geeft toe dat hij zich soms een beetje geïsoleerd voelt. "Het moeilijkste aan een leven ver van huis is om vrienden te maken, om een netwerk en relaties op te bouwen. Zeker op mijn leeftijd. Ik spreek geen Frans of Nederlands en het is moeilijk om mijn plek te vinden in de Belgische samenleving. Ik mis mijn familie die ginder is gebleven."
Twee jaar geleden is zijn moeder overleden. Ali heeft geprobeerd om haar naar Brussel te laten komen, maar haar visum werd door België geweigerd. Bitter en zonder illusies over de nabije toekomst van zijn land, probeert Ali de hoop niet te verliezen. "Ik hou mezelf voor dat het leven verdergaat."
Samuel Malhoure